Stomatologia este știința care se ocupă cu studiul formațiunilor anatomice și cu tratarea bolilor care apar la nivelul cavității orale. Formațiunile anatomice care fac obiectul stomatologiei sunt grupate sub numele de aparat dento-maxilar. Stomatologia este parte componentă a domeniului științific medicină, care se ocupă de cercetarea etiologiei, patogeniei, clinicii, diagnosticului, tratamentului și profilaxiei afecțiunilor organelor și sistemelor teritoriului oro-maxilo-facial al organismului uman, la baza căreia stau metodele stomatologice de tratament și totodată se ocupă și de elaborarea lor.
Abcesul dentar este o inflamatie circumscrisa, cu punguta de puroi in jurul dintelui afectat.
Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene. Mucoasa bucala se bombeaza in dreptul unui dinte, ca un bob de mazare, si devine congestionata. Apar acuza dureri la acest nivel, ce devin foarte puternice la palparea cu degetul. Mai intai se infecteaza pulpa dintelui (pulpita), apoi vasele si nervii puplari se necrozeaza si canalul dentar este invadat de microbi (gangrena puplara).
Cauze:
Un traumatism, o carie netratata, o afectiune a gingiei pot fi cauze ale abcesului dentar. Daca o carie nu este tratata, interiorul lui adica pulpa dintelui - se poate infecta. Bacteria se poate raspandi de la nivelul dintelui la tesuturile din jur si de dedesubt, formand un abces. Afectiunea gingiei duce la indepartarea gingiei de langa dinte, lasand spatii libere. Daca intr-unul din aceste spatii se acumuleaza resturi alimentare, in acel loc sa dezvolta bacterii, ducand la formarea unui abces. Abcesul poate duce la distrugerea osului din jurul dintelui.
Simptome:
- Durere pulsatila, in special in timpul masticatiei (mestecarii) sau la atingerea dintelui
-Gingii rosii, tumefiate.
- Un gust neplacut in gura.
- Tumefierea in orice zona a gurii, a fetei, a partii de sus sau de jos a obrazului sau a gatului.
- Febra.
- Schimbarea culorii dintelui, care devine gri sau roz.
- Umflatura asemanatoare unui cos (un furuncul al gingiei) pe partea gingiei dinspre obraz sau dinspre limba, in apropierea dintelui.
- Puroi consistent sau galben sau sange care se scurge dintr-o zona rosie, umflata, asemanatoare unui cos, din cavitatea bucala.
- Senzatia ca dintele este scos din gaura sa si ca gura nu mai poate fi inchisa cum trebuie.
In cursul timpului, pe masura ca infectia se raspandeste, osul maxilar din apropiere incepe sa se dizolve. In perioada cand acest lucru se intampla, este posibil ca durerea sa mai scada in intensitate, dar infectia ramane in continuare. In cazul in care se pierde prea mult os, dintele va deveni mai slab fixat si poate fi nevoie sa fie indepartat. In cazul in care exista suspiciunea de abces dentar, se recomanda consultarea imediata a unui doctor stomatolog. Daca nu este tratata la timp, infectia se poate raspandi in alte regiuni ale organismului, si poate deveni chiar amenintatoare de viata. Pe masura ce infectia se intinde, durerea poate diminua. Acest lucru este explicat de faptul ca osul maxilarului incepe sa se dizolve si nervul care inerveaza dintele poate muri.