Stomatologia este știința care se ocupă cu studiul formațiunilor anatomice și cu tratarea bolilor care apar la nivelul cavității orale. Formațiunile anatomice care fac obiectul stomatologiei sunt grupate sub numele de aparat dento-maxilar. Stomatologia este parte componentă a domeniului științific medicină, care se ocupă de cercetarea etiologiei, patogeniei, clinicii, diagnosticului, tratamentului și profilaxiei afecțiunilor organelor și sistemelor teritoriului oro-maxilo-facial al organismului uman, la baza căreia stau metodele stomatologice de tratament și totodată se ocupă și de elaborarea lor.
Mononucleoza, herpesul, sau alte infecții virale ori bacteriene se pot transmite pe cale orala. Ele se pot transmite printr-un simplu sarut. Specialiștii spun că cea mai bună metodă preventiv este o igienă bucală riguroasă și evitarea contactului cu o persoană bolnavă.
Multe din cele circa 600 de bacterii care se găsesc în cavitatea bucală nu ridică obligatoriu probleme de imunitate, însă altele pot provoca grave probleme de sănătate. Saliva are rol protector împotriva germenilor, însă unele virusuri și bacterii pot rezista salivei, provocând boli foarte periculoase.
Mononucleoza, „boala sărutului", este poate cea mai frecventă boală transmisă prin intermediul salivei. Ea este cauzată de infecţia cu virusul Epstein-Barr și se manifestă după 4-7 săptămâni de la expunerea la virus. Simptomele mononucleozei sunt asemănătoare cu cele ale răcelilor (dureri în gât, oboseală, febră şi astenie). Specialiştii spun că boala sărutului apare o singură dată în viaţă, în general până în 35 de ani, însă virusul rămâne în organism toată viaţa.
Herpesul bucal este o altă boală care poate apărea în urma unui sărut. Virusul Herpes simplex 1 se transmite foarte uşor și majoritatea adulţilor îl au în corp chiar dacă nu se manifestă prin apariţia leziunilor în zona buzelor, scrie Adevărul.
Medicii adaugă pe lista afecțiunilor transmise prin sărut candidoza bucală, precum și infecțiile cu virusuri gripale, paragripale, cele care declanşează varicela, dar şi alte virusuri ce provoacă boli respiratorii precum adenovirusurile sau rhinovirusurile.
Specialiștii confirmă riscul de infectare cu HIV şi hepatitele virale cronice B şi C, transmisibile prin sărut în cazul în care există leziuni bucale.