Stomatologia este știința care se ocupă cu studiul formațiunilor anatomice și cu tratarea bolilor care apar la nivelul cavității orale. Formațiunile anatomice care fac obiectul stomatologiei sunt grupate sub numele de aparat dento-maxilar. Stomatologia este parte componentă a domeniului științific medicină, care se ocupă de cercetarea etiologiei, patogeniei, clinicii, diagnosticului, tratamentului și profilaxiei afecțiunilor organelor și sistemelor teritoriului oro-maxilo-facial al organismului uman, la baza căreia stau metodele stomatologice de tratament și totodată se ocupă și de elaborarea lor.
Granulomul apical este, de fapt, un efect negativ al infiltrarii bacteriene a varfului radacinii dentare si a tesutului inconjurator. Bacteriile ajung la radacina prin intermediul canalului infectat al dintelui. Tesutul osos din preajma varfului radacinii dentare afectate va fi inlocuit cu un tesut de granulatie, aceasta fiind, mai exact, o forma de aparare a organismului in fata corpurilor straine.
Granulomul dentar sau apical avansat sau care nu se resoarbe după tratamentul endodontic se tratează chirurgical, prin rezecție apicală. Această operație constă în chiuretarea granulomului de la nivelul osului și tăierea vârfului rădăcinii dentare (cel mult o treime din lungimea acesteia). Medicul stomatolog vă va oferi indicații post-operatorii foarte clare. De regulă se prescrie un antibiotic pentru a evita infectarea locului unde s-a făcut incizia și un antiinflamator pentru edem. Într-o săptămână se produce vindecarea superficială și se pot scoate ațele. Ulterior, se reface și osul. Rezecția apicală se efectuează în conjuncție cu un retratament endodontic pentru că dacă sursa de infecție rămâne activă granulomul va recidiva în osul proaspăt format.
Din păcate, singura alternativă, finală, la rezecția apicală este extracția. Din această cauză se recomandă tratarea timpurie a granulomului. Astfel vă puteți asigura că rezecția apicală va decurge fără probleme (evitând extracția) și că eliminați din corp posibilitatea unei infecții suplimentare, întrucât granulomul are o stabilitate chestionabilă în timp, iar spargerea lui ar cauza probleme adiacente.