Stomatologia este știința care se ocupă cu studiul formațiunilor anatomice și cu tratarea bolilor care apar la nivelul cavității orale. Formațiunile anatomice care fac obiectul stomatologiei sunt grupate sub numele de aparat dento-maxilar. Stomatologia este parte componentă a domeniului științific medicină, care se ocupă de cercetarea etiologiei, patogeniei, clinicii, diagnosticului, tratamentului și profilaxiei afecțiunilor organelor și sistemelor teritoriului oro-maxilo-facial al organismului uman, la baza căreia stau metodele stomatologice de tratament și totodată se ocupă și de elaborarea lor.

Diastema

Diastema

Ce este diastema sau strungareata?

Spatiul adesea reclamat si rareori iubit dintre dintii frontali este tratat de catre stomatologi ca o afectiune usoara, ce are doar consecinte estetice si se poate elimina permanent. Cunoscuta sub numele de „strungareata”, diastema este un spatiu de cativa milimetri, intre cei doi incisivi frontali. Uneori, strungareata este considerata chiar o amprenta estetica a unei persoane. In randul vedetelor, diastema este si un accesoriu care confera unicitate purtatorului sau purtatoarei.
La copii, in mod special, face parte din procesul de schimbare a dintilor si se corecteaza de la sine, odata cu dezvoltarea danturii permanente. Potrivit unor studii, un numar covarsitor de 97% dintre copii au diastema care se auto-corecteaza. De fapt, copilaria este perioada decisiva in care pacientii pot observa daca au o strungareata temporara sau permanenta. Daca, dupa ce dintii permanenti au aparut si s-au dezvoltat in totalitate, spatiul inca este vizibil si neschimbat, atunci va ramane astfel.

Cauza aparitiei diastemei

Cauza principala a aparitiei diastemelelor este o usoara discrepanta intre dimensiunea osului maxilar si cea a dintilor. Spatiul dintre dinti mai poate aparea din cauza unor dinti lipsa, a mostenirii genetice, a danturii de dimensiuni mici si nu numai. Mai mult, strungareata poate fi provocata si artificial.

Diastema nu este intotdeauna un spatiu drept si uniform dintre dinti. Ba din contra, numai o mica parte din strungarete au acel aspect estetic impecabil pe care il vedem la televizor. De aceea, strungareata poate fi acoperita permanent chiar si in urma catorva interventii. In Clinica Trident, diastemele nedorite dispar pentru totdeauna, printr-o procedura ce nu provoaca dureri sau disconfort. Aceasta problema de ordin estetic poate fi rezolvata in cabinetul nostru de ortodontie, prin proceduri non-invazive, ce nu necesita ingrijiri speciale sau recuperare. Diastema se poate rezolva si prin fatete dentare. Este o metoda foarte rapida si non-invaziva.

Exista metode de prevenire a strungaretei?

Nu exista metode de prevenire a strungaretei. Odata aparuta, aceasta nu se va extinde, nu va afecta dintii din imprejurimi si nu manifesta simptome. Corectarea diastemei este o optiune personala, bazata strict pe impactul asupra aspectului estetic. In cazul in care optati pentru o astfel de procedura, specialistii nostri vor avea grija sa pasiti fara frica in cabinet.

© 2015 Copyright by stomatologie-romania.ro